Ogräsmedel bäst i test

1. Ogräsmedel Roundup Q Spray

bäst i test ogrässpray roundup q
Effektiv
Lättviktsflaska
Naturlig fettsyra

2. Ogräs Effekt Neudorff

bäst i test ogräsmedel neudorff
Kraftfull
Snabbverkande
Biologisk nedbrytbar

3. Roundup Speed Pump ’N Go

Ett bra ogräsmedel med inbyggd pump
Storpack
Smidig tryckspruta
Färdig att använda

I såväl trädgårdar som på uteplatser kan man drabbas av olika typer av ogräs. Det kan vara ogräs i gräsmattan, på grusgången, mellan plattor eller i trädgårdslandet.

De kan både vara irriterade och svåra att få bort. Men i vår text tar vi upp ogräsmedel som vi anser är bäst i test och som dessutom finns i olika prisklasser för att du ska hitta en variant som passar dig.

Välja rätt typ av ogräsmedel

Eftersom ogräsmedel finns i olika former är det viktigt att fundera över hur och var du planerar att använda medlet. Om du vill få bort ogräs i gräsmattan är det kanske inte så lämpligt att använda en spray som träffar större delen av gräset eftersom även grässtråna kommer att dö. Om det är mossa du vill bli av med i gräset är det inte heller säkert att preparatet hjälper just mot den.

Om det är en stor yta som en grusad parkering eller en längre grusgång som ska befrias från ogräs kan det vara klokt att välja ett medel som inte är så dyrt i inköp. Det ska dock fungera. En bra variant kan vara ogräsättika, men den luktar relativt starkt och om man är känslig för dofter kan det vara svårt att vara ute precis när medlet läggs på. Dock försvinner lukten snabbt. Är det däremot tal om punktbekämpning av ogräset finns det både gel och spray som kan användas med bra resultat. De är lite dyrare men man kan vara garanterad att ogräset inte kommer tillbaka eftersom kemikalierna tränger ner ända till växtens rötter.

Fler tips och råd

I vår text finner du också tips och råd kring hur du bör tänka när du ska välja ett ogräsmedel. Dessutom finner du information kring de varianter vi tycker är allra bäst.

Topp 5 ogräsmedel

1. Ogräsmedel Roundup Spray

bäst i test ogrässpray roundup q

Finns att köpa hos:

Om du vill ha den ogrässpray vi ser som bäst i test har du den här. Den har ett lite högre pris men å andra sidan ser du resultat snabbt. Sprayen doseras lätt genom att munstycket vrids. Om du ska behandla en större yta väljer du det munstycke som skummar och gäller det punktbehandling väljer du den sprayande varianten. Du sprayar sedan medlet på den ogräsbevuxna ytan. Se till att preparatet hamnar på ogräsets blad och välj en dag när det är torrt, varmt och vindstilla ute. Om preparatet blåser och landar på andra växter kommer de också att ta skada.

2. Ogräs Effekt Neudorff

bäst i test ogräsmedel neudorff

Finns att köpa hos:

Det här är en användningsfärdig spray som kan strykas, sprayas eller vattnas på ogräset. Den verkar inom några timmar och bryter ner hela ogräset. Om det är ett ogräs med större rotsystem kommer det dock att behöva behandlas flera gånger för att medlet ska få full effekt.

3. Roundup Speed Pump ’N Go

Ett bra ogräsmedel med inbyggd pump

Finns att köpa hos:

Det här är ett av de ogräsmedel som är bäst i test enligt oss. Det är en lättapplicerad gel i en stiftliknande förpackning. Den duttas lätt på större stammar, blad eller direkt på rötternas topp om möjligt. Gelen verkar snabbt men det bör inte regna inom sex timmar från appliceringen.

4. Ogräsmedel OgräsNIX Trippel Effekt

bäst i test ogräsmedel med trippeleffekt

Finns att köpa hos:

OgräsNIX är ett helt biologiskt nedbrytbart ogräsmedel som bekämpar all vegetation du inte vill ha i trädgården. Medlet verkar snabbare än ogräsättika och det verkar också under en längre tid vilket bidrar till bättre bekämpning av ogräset. Effekt utlovas redan efter tre timmar och medlet är drygt att använda.

5. Ogräsättika (Endast för yrkesmässigt bruk)

bäst i test ogräsättika

Finns att köpa hos:

Om du har en stor yta att ta bort ogräs från är ogräsättika definitivt det ogräsmedel som är bäst i test. Det är lätt att dosera, det har effekt och det är inte giftigt för djur om det används korrekt. Dessutom kan medlet användas flera gånger utan risk för marken.

Tänk på det här när du köper ogräsmedel

När du ska köpa ett ogräsmedel som blivit bäst i test finns det en hel del saker du bör tänka på. Om du väljer en ogrässpray gör du till exempel klokt i att se till så den går att ställa in för punktbehandling eller för behandling av större ytor. Är det en riktigt stor yta som ska behandlas kanske det är klokt att titta på ett medel som kan användas i tryckspruta eller som kan vattnas ut.

Är medlet giftigt?

Många ogräsmedel är giftiga även för husdjur och insekter. Om man är rädd om insekterna kan det vara klokt att skaffa ett medel som värnar om dem. De flesta medel är extra giftiga för bin och det är klokt att inte behandla ställen just där bina håller till.

Har du husdjur som håller till i din trädgård? Se då till att välja preparat som inte är farliga för dem, eller täck över de behandlade områdena så att djuren inte kan komma åt kemikalierna. I de flesta fall undviker djur dock områden som luktar starkt eller som djuret inte tycker luktar som det brukar.

Vad vill du få bort?

Om du har väldigt känsliga växter i din trädgård eller om du ska ogräsbekämpa i närheten av där du odlar ätliga växter bör du välja lite mildare preparat. Det finns också preparat som kan användas bara någon dag innan du planerar att odla på ett visst ställe. Det finns dock inte några garantier för att ett ogräsmedel inte skadar redan befintlig växtlighet.

Ska du få bort en större växt med mer rejäla rötter kan en gel som stryks på stammen vara ett bra val. Men du får trots allt räkna med att processen behöver göras om ett par gånger för att den oönskade växtligheten ska försvinna helt.

Sammanfattning

När det är dags att köpa ogräsmedel finns det mycket att välja mellan och du gör klokt i att jämföra de olika preparaten. Vi har tagit upp de varianter av

ogräsmedel som vi anser är bäst i test och även de finns i olika varianter. Det beror helt enkelt på att vissa preparat passar bättre för bekämpning på stora ytor, andra för punktbekämpning.

Skonsamma ogräsmedel

Det finns ogräsmedel och ogrässprayer som är mer eller mindre skonsamma. Vissa är väldigt skadliga för alla växter och de kan ta död på en större planta bara genom att några droppar landar på plantan.

Ta bort ogräs manuellt

De flesta ogräsmedel bör inte användas där det växer saker som ska ätas. Då kan ett alternativ vara att man tar bort ogräset manuellt. Det finns speciella ogräsplockare som griper tag om ogräsets rötter och drar upp allt ur jorden.

Större ogräs kan kräva flera behandlingar

Oavsett om du använder de produkter som vi utsett till bäst i test eller inte finns det en viss risk att ogräset behöver behandlas flera gånger för att det inte ska återkomma. Det gäller speciellt ogräs som har större rötter eller som fått växa fritt under flera år. Du bör dock se någon form av resultat relativt snabbt efter att preparaten använts.

Rulla till toppen