9 lättodlade grönsaker för nybörjare

Inlägget innehåller annonslänkar från Granngården

Det är en vanlig missuppfattning att man måste vara en expert på trädgård eller ha mycket tid och pengar för att odla sina egna grönsaker. Detta kunde inte vara längre från sanningen! Faktum är att det finns många grönsaker som är tillräckligt lättodlade att de passar även för nybörjare. Här är en lista med 9 lättodlade grönsaker som du kan börja med redan idag!

Lättodlade grönsaker är perfekta för nybörjare eftersom de är enkla att sköta om och inte kräver särskilt mycket arbete. Dessutom smakar de fantastiskt, är bra för din kropp och du värnar om miljön. I den här artikeln går vi igenom 9 grönsaker som är lätta att odla även om du saknar tidigare erfarenhet av trädgårdsarbete. Vi går dessutom igenom vad det är som gör dessa grönsaker så lätta att odla och ger tips för hur du bäst rår om dem.

Lök

nyskördade lökar i hög

Lök är en av de enklaste grönsakerna att odla och är ett utmärkt val för nybörjaren i trädgården. De växer bra i de flesta typer av jord och kräver inte mycket skötsel. Lökar har också en lång hållbarhet, så du kan njuta av dem i flera månader efter att du har skördat dem i din trädgård. Det är även en perfekt lättodlad grönsak att odla på din balkong.

Köp fröer här:

Gul lök Schalottenlök Purjolök
Gul lök frön schalottenlök frön purjolök frö

Ärter

tre sugar snaps ärter

Att odla ärter är enkelt. Ärter är ettåriga växter, vilket innebär att de bara växer under en säsong och sedan dör de. Ärter gillar svalt väder och kan planteras så snart marken kan bearbetas tidigt på våren. De växer bäst i full sol men även i halvskugga. Ärterna behöver en spaljé eller någon annan typ av stöd för att klättra när de växer. Ärter är inte särskilt toleranta mot torka, så se till att de får vatten under torra perioder. Ärter är också känsliga för ett antal sjukdomar och skadedjur, så håll utkik efter dem också. Skörda ärterna när baljorna är fulla och runda men innan de börjar bli gula.

Köp fröer här:

Sockerärter Märgärt ”Karina” Märgärt ”Kelvedon wonder”
fröpåse sockerärter sugar snaps fröpåse märgärt karina fröpåse märgärt kelvedon wonder

Mangold

ett blad mangold som har odlats

Mangold är en av de enklaste grönsakerna att odla och är perfekt för nybörjare. Det är en snabbväxande grönsak som kan skördas inom några månader. Mangold är också en bra källa till C-vitamin och kalium, vilket gör den till ett hälsosamt tillskott till din kost. För att odla mangold börjar du med att plantera fröna i väldränerad jord. När plantorna har vuxit till cirka 10 cm höjd, tunna ut dem så att de står med cirka 10-30 cm mellanrum. Vattna plantorna regelbundet och skörda bladen allt eftersom när de är omkring 15-20cm höga.

Köp fröer här:

Mangold ”Fireworks” Mangold ”Rhubarb Chard” Mangold ”White silver 3”
mangoldfrö i påse en fröpåse innehållandes mangoldfrön mangold frö i påse från nelson garden

Plocksallat

man vattnar plocksallat som han odlat

Plocksallat är ett bra sätt att komma igång med trädgårdsodling eftersom den är lätt att odla och inte kräver mycket arbete, faktum är att det är en av de mest populära lättodlade grönsakerna att odla inomhus. Så om du sakar trädgård går den utmärkt att odla hemma på balkongen eller i fönstret. Plocksallat går förstås att så utomhus, men då är det viktigt att du gör det efter sista frosten. Du behöver alltså inte vänta in sommaren och varmt väder innan du börjar odla din sallat, bara vara säker på att den inte riskerar att bli köldskadad av frost. Denna slitstarka växt blir 15-20 cm hög och finns i flera olika former och färger.

Köp fröer här:

Plocksallat ”Lollo” Plocksallat ”Salad Bowl” Plocksallat ”Intred”
Fröpåse innehållandes frön till plocksallat frön till plocksallat frön till röd plocksallat

Kålrabbi

närbild på kålrabbi

Kålrabbi är en kålsort som är perfekt för nybörjare. Det är en tålig grönsak som klarar kallt väder, och den är också motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar. Kålrabbi kan planteras på våren eller hösten, och det tar ungefär 60 dagar för den att växa sig färdig till skörd. Det bästa sättet att så kålrabbifrön är att sätta dem inomhus i en skål eller kruka och sedan plantera ut dem utomhus när vädret är lite varmare ute. Visste du att kålrabbi dessutom är den kålsort som på kortast tid ger skörd.
Köp fröer här:

Kålrabbi ”Blaro Violett” Kålrabbi ”Delikatess Weisser” Kålrabbi ”Blaro”
fröpåse innehållandes kålrabbifrån Frö för att så kålrabbi kålrabbifrön från nelson garden

Grönkål

närbild på grönkål

Grönkål är en av de mest populära grönsakerna för nybörjare eftersom den är lätt att odla och har en lång växtsäsong. Dessutom är det en riktigt vacker växt. Grönkål är en rejäl grönsak som tål svala temperaturer och lätt frost, vilket gör den till ett utmärkt val för trädgårdar i svalare klimat. Grönkålen har också ett högt innehåll av vitaminer och mineraler, vilket gör den till ett hälsosamt tillskott till alla kostformer. Om du odlar grönkål från frö, så fröna inomhus cirka sex veckor före sista frostdatum där du bor. Så fröna tunt i en rad och täck dem med ett tunt lager jord.
Köp fröer här:

Grönkål ”Dward Green Curled” Grönkål ”Emerald Ice” Grönkål ”Scarlet”
frön för att så grönkål odla grönkål hemma med dessa frön frön för att odla röd grönkål

Bönor

odla haricot verts

Bönor är en utmärkt grönsak för nybörjare eftersom de är lätta att odla och inte kräver mycket arbete. De smakar också utmärkt och är bra för dig.

Bönor finns i en mängd olika former, storlekar och färger, så det finns säkert en typ som du kommer att gilla.

1. Bönor är en bra källa till protein och fibrer.

2. De är lätta att odla och kräver inte mycket utrymme.

3. Bönor kan användas i många olika rätter, vilket gör dem mångsidiga att laga mat med.
Köp fröer här:

Bondbönor Brytbönor Vaxbönor
frön av bondbönor som är lätta att odla en fröpåse med brytbönor fröpåse innehållandes frön av vaxböna

Morot

många morötter i hög

En av fördelarna med att odla morötter är att de är en utmärkt grönsak för nybörjare. De är lätta att odla och kräver inte mycket skötsel. Morötter smakar också utmärkt och kan användas i en mängd olika recept. Letar du efter en enkel grönsak att odla är morötter definitivt en värdig kandidat. Saknar du trädgårdsland kan du dessutom testa att odla dem i en större hink på balkongen.
Köp fröer här:

Färgglada morötter Sommarmorot Vintermorot
frön för att så färgglada morötter fröpåse innehållandes frön för att så och odla sommarmorötter påse med morotsfrön för att odla vinter- och höstväxande morötter

Rädisor

många rädisor som odlats

Att börja odla rädisor är ett utmärkt val för en nybörjare i trädgården. De är enkla att odla och passar perfekt för dem som precis har börjat intressera sig för odling. Rädisor är också ett bra val för dem som har begränsat utrymme i sin trädgård, eftersom de inte kräver mycket utrymme för att växa. Det finns flera olika typer av rädisor, så du kan hitta den perfekta för din trädgård. Några populära sorter är Cherry belle rädisor, French breakfast rädisor och National 2 rädisor.
Köp fröer här:

Cherry Belle French Breakfast National 2
frön för att så rädisor av typen cherry belle frön för att så rädisor av typen french breakfast frön för att så rädisor av typen national 2

Enkla grönsaker att odla själv

Några grönsaker som är lätta att odla är sallad, grönkål, bönor, morötter och rädisor. Dessa grönsaker är lätta att odla och kräver inte mycket arbete. De är också smakrika och hälsosamma, vilket gör dem till ett utmärkt val för din trädgård. Om du precis har börjat och vill odla grönsaker kan du plantera sallad, grönkål, bönor, morötter eller rädisor.

Du kan hitta frön till dessa grönsaker hos din lokala trädgårdsbutik eller på nätet. Så sätt igång idag och du kommer att njuta av en frisk och hälsosam skörd på nolltid!

Rulla till toppen