Bredband till sommarstuga och fritidshus: Din guide till det bästa bredbandet

skaffa ett bra bredband till sommarstugan

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ha tillgång till internet i sin sommarstuga är en nödvändighet idag. Ett pålitligt bredband kan hjälpa dig att hålla kontakten med omvärlden, streama filmer och musik, och gör det möjligt att arbeta remote. När det kommer till att välja det bästa bredbandet för din sommarstuga finns det dock några faktorer att tänka på. I den här guiden går vi igenom det du behöver veta om bredband för sommarstuga och fritidshus.

Om du planerar att skaffa bredband i sommarstugan finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Beroende på var stugan är belägen och dina behov kan du välja mellan olika bredbandsalternativ. Här går vi igenom vilka typer av bredband som finns tillgängliga, fördelarna med ett bra internet i sommarstugan och vad du bör tänka på för att hitta ett bredband som passar dig bäst.

Mobilt bredband till sommarstugan

Tack vare den utbredda täckningen för mobilt bredband kan du njuta av bra uppkoppling i stora delar av Sverige. Många operatörer erbjuder dessutom fri surf, vilket passar utmärkt för att ansluta din Apple TV eller Chromecast och titta på filmer och serier under regniga dagar på landet.

En av de största fördelarna med internet via mobilt bredband är att du kan ta det med dig vart du än går, inte bara när du befinner dig i sommarstugan. Det fungerar nämligen utmärkt även i husbil och husvagn. Med andra ord det perfekta bredbandet för semestern.

Innan du skaffar mobilt bredband till sommarstugan är det viktigt att kontrollera att operatören har bra täckning i det område där du kommer att befinna dig. Det kan du enkelt göra genom att använda en täckningskarta som tillhandahålls av de flesta operatörer.

Telenor logotyp
Wifi och bredband via fiber, telejacket (ADSL/DSL) och mobilnätet
Välj mellan olika surfmängder
Över en miljon kunder
hallon-logotyp
Ingen bindningstid
Ändra surfmängd när du vill
Trygg surf i 3:s nät
Tre logotyp
Snabbt bredband via mobilnätet
Möjlighet att surfa med 5G
Välj mellan inomhus- eller utomhusrouter

Vilka  typer av bredband finns tillgängliga för sommarstugor?

Det finns flera alternativ att välja mellan när det kommer till bredband för fritidshus och sommarstugor, alla med sina egna för- och nackdelar. Mobila bredband kräver bra täckning, bredband via fiber innebär en dyr installation, och ADSL är under avveckling i delar av Sverige.

Mobilt bredband

Mobilt bredband är en trådlös teknik som fungerar genom att ansluta till det mobila nätverket. I de allra flesta fall är ett mobilt bredband det rekommenderade valet att skaffa till sommarstugan. Det är smidigt, snabbt och billigt vilket gör mobila bredband perfekt på semestern för slappa dagar på landet.

Hastigheten på mobilt bredband

 • 10-20 MBit/s för 4G
 • 100 MBit/s i snitt för 5G

Bredband via fiber

Fiber är den snabbaste och mest pålitliga typen av bredband eftersom du inte behöver förlita dig på ett fungerande mobilt nätverk. Det fungerar genom att skicka data som ljus över en glasfiberkabel. Om ditt fritidshus är belägen i ett område som har tillgång till fiber kan detta vara ett bra alternativ. Bredband via fiber är oftast det dyraste valet och kan ta tid att installera om det inte redan finns på plats i stugan.

Hastigheten på bredband via fiber:

 • 100 MBit/s för Cat5 kabel
 • Upp till 1000 MBit/s för Cat6 kabel

ADSL bredband

ADSL fungerar genom att använda dina telefonlinjer för att överföra data. Det är en äldre teknik och inte lika snabb som fiber, men kan fortfarande ge tillräckligt med hastighet för att streama filmer och musik. Detta alternativ kan vara mer prisvärt än fiber men båda typer kräver att du även införskaffar en router om du vill kunna surfa på internet.

Vanliga hastigheter som operatörerna erbjuder är:

 • 8 Mbit/s
 • 12 MBit/s
 • 24 Mbit/s
 • 30 Mbit/s
 • 40 Mbit/s
 • 60 Mbit/s

Fördelar med ett bra bredband i sommarstugan

Att ha tillgång till ett pålitligt bredband i sommarstugan har många fördelar. Du kan enkelt hålla kontakten med vänner och familjen, kolla sociala medier eller koppla av med en ljudbok. Ett bra bredband gör det också möjligt att arbeta från fritidshuset, vilket är underlättar för många i dagens samhälle.

Vad ska man tänka på när man skaffar bredband till sommarstugan?

När du väljer bredband för din sommarstuga finns det flera faktorer att tänka på. Här är några av de viktigaste sakerna att ha i åtanke:

Täckning och hastighet

Det första du bör tänka på är täckning och hastighet. Om din sommarstuga ligger på en plats där täckningen är dålig, eller där det är svårt att få en tillräckligt hög hastighet, kan det vara svårt att streama filmer och musik eller arbeta hemifrån. Kontrollera alltid täckningen och hastigheten innan du bestämmer dig för ett bredbandsalternativ. Denna tjänst brukar ofta tillhandahållas kostnadsfritt på operatörernas hemsidor.

Pris och abonnemangsavgifter

Priset är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Fundera på hur mycket du är villig att betala i månadskostnad och se till att jämföra olika leverantörer. Om du bara är i sommarstugan några veckor om året är det inte värt att betala för att ha internet året om. Se över om det finns ett mer flexibelt alternativ.

Kundservice och support

En annan viktig faktor att tänka på är kundservice och support. Om du har problem med ditt bredband så vill du ha en pålitlig och hjälpsam kundservice som kan hjälpa dig att lösa problemet snabbt och enkelt.

Bindningstid och avtal

Det är också viktigt att tänka på bindningstid och avtal, särskilt för dig som skaffar bredband till sommarstugan. Tänk på hur länge du är villig att binda dig till ett avtal, och se till att du förstår villkoren innan du skriver under.

Så här hittar du det bästa bredbandet till din sommarstuga

Att hitta ett bra bredband till sommarstugan kan ta lite tid och research. Här är några steg du kan följa för att hitta det bästa alternativet för dig:

 • Börja med att kontrollera vilka bredbandsleverantörer som är tillgängliga i området där din sommarstuga ligger.
 • Jämför de olika bredbandsalternativen baserat på täckning, hastighet, pris och kundservice.
 • Kontrollera villkoren för bindningstid och avtal mellan olika operatörer.
 • Tänk på vilken teknisk utrustning som krävs för det bredbandsalternativ du väljer, och se till att du kan få tag på den utrustning du behöver. T.ex router, kontantkort eller installation av fiber.

Sammanfattning

Att ha tillgång till ett pålitligt bredband i din sommarstuga är viktigt för att kunna hålla kontakt med vänner och familj, streama filmer och musik, distansarbete och hålla koll på vädret. När du väljer bredband för din sommarstuga, ska du ha faktorer som täckning, hastighet, pris, kundservice, bindningstid och avtal i åtanke. Genom att följa dessa steg kan du hitta det bästa bredbandsalternativet för dig och dina användningsområden.

Vanliga frågor om bredband för fritidshus

Rulla till toppen