ATV-försäkring

atv forsakring

Att äga en ATV, eller fyrhjuling, är inte bara ett nöje utan också ett ansvar. En av de viktigaste sakerna att tänka på när man äger en fyrhjuling är att ha rätt försäkring. Men hur vet man vilken ATV-försäkring som är bäst för ens behov? Här går vi igenom allt du behöver veta.

Varför behöver du en ATV-försäkring?

Om olyckan skulle vara framme kan en ATV-försäkring ersätta skador på både föraren och fyrhjulingen. Den skyddar också mot stöld och skadegörelse. Utöver det faktum att det är klokt att skydda din investering, kräver svensk lag att varje ATV som används i trafik har minst en trafikförsäkring. Detta gäller även om du bara kör din ATV i terräng som skog, is eller mark.

Olika typer av ATV-försäkringar

  1. Trafikförsäkring: Det absoluta minimikravet enligt lag. Denna försäkring täcker skador som du kan orsaka på andra personer eller deras egendom, men den täcker inte skador på din egen ATV.
  2. Halvförsäkring: Inkluderar allt i en trafikförsäkring samt skydd mot stöld, brand, maskinskador, glasskador och rättsskydd.
  3. Helförsäkring: Det mest omfattande skyddet. Förutom allt som ingår i en halvförsäkring får du också skydd för skador på din egen ATV orsakade av olyckor, kollisioner med vilt eller skadegörelse.

Tillägg till din ATV-försäkring

Försäkringsbolagen erbjuder ofta extra tillägg som kan läggas till din basförsäkring, såsom olycksfallsförsäkring eller extra skydd för dyr utrustning. Om du planerar att inte använda din ATV under en period kan en avställningsförsäkring vara lämplig.

Priset på en ATV-försäkring

Kostnaden för en ATV-försäkring varierar beroende på flera faktorer som modell, din ålder, bostadsort och försäkringsbolag. I genomsnitt kan man förvänta sig att betala mellan 1 500 – 3 000 kronor årligen. Det finns också möjligheter att få rabatt om du till exempel har ett godkänt lås eller stöldskyddsmärkning på din ATV.

Att välja rätt ATV-försäkring

När du ska välja en försäkring till din fyrhjuling bör du börja med att identifiera dina behov. Jämför både priset och innehållet i de olika försäkringsalternativen. Om du är osäker på vilket skydd du behöver är det alltid en bra idé att ta kontakt med en försäkringsrådgivare.

För den som är i processen att välja en ny ATV-försäkring eller byta ut en gammal, är det viktigt att göra en noggrann jämförelse. En bra ATV-försäkring kan spara dig tusentals kronor samtidigt som den ger dig det skydd du behöver.

Sammanfattning

Att ha rätt försäkring för din ATV är av yttersta vikt för både din säkerhet och plånbok. Med rätt kunskap och jämförelse kan du hitta den bästa försäkringen som passar just dina behov. Se till att alltid vara väl försäkrad när du är ute och kör!

Rulla till toppen