Kompost bäst i test

Inlägget innehåller annonslänkar från Gardenstore och Granngården.

1. Kompost GreenLine Master 2. Kompostbehållare Thermo-King 3. Komposthink GreenLine Urban Garden
kompost bäst i test greenline master komposthållare bäst i test sunwind 400 liter komposthink bäst i test greenline urban garden

Kom igång med kompostering med Stugexpertens köpguide för komposter. Vi listar de fem bästa komposterna just nu och ger dig allt du behöver tänka på inför ditt köp av kompost. Här hittar du varmkompost bäst i test så väl som kallkompost bäst i test.

Kompostering är inte bara ett utmärkt sätt att ge dina växter näringsrik jord, det är också ett miljövänligt sätt att bli av med matrester som annars skulle hamna i soptunnan. Du kan köpa färdig kompostjord i de flesta trädgårdsbutiker, men varför betala och kånka på en tung påse när du kan göra egen kompostjord med dina matrester och ditt trädgårdsavfall?

Det tar lite tid och ansträngning men kompostering inte svårt. Med rätt kompost blir det hela ännu enklare. Det finns några olika typer av kompostbehållare, och den du väljer beror på hur mycket avfall du förväntar dig att kompostera och den tid du är villig att vänta för att låta din kompost ta hand om själva processen. Här hittar du rekommendationer för flera olika typer av komposter. Från öppna gallerkomposter till varmkomposter som låter dig omvandla matavfall till jord året runt.

Topp 5 bästa komposter

1. Kompost GreenLine Master, 375 l

kompost bäst i test greenline master

Vår testvinnare av komposter är GreenLine Master 375l. Om du är ute efter en kompost som håller skadedjuren så väl som kylan borta är denna produkt ett givet val. Den aspekt som vi värdesätter mest är att den lämpar sig väl som kompost både för trädgårds- och hushållsavfall året runt. Med en kapacitet på hela 375 liter kommer du aldrig ha problem med kompost som väller ut över kanterna. GreenLine Master slukar allt!

 • Enkel att montera
 • Snabb kompostering
 • Isolerad mot kyla

2. Kompostbehållare Thermo-King 400 liter Sunwind

komposthållare bäst i test sunwind 400 liter

På andraplats i vårt stora test av komposter hamnar bjässen Thermo-King 400 liter Sunwind. Denna välisolerade kompostbehållaren ser till att värmen håller i sig och håller igång komposteringsprocessen utan problem året runt. Till skillnad från vår testvinnare kommer denna kompost i formen av ett rätblock vilket gör den riktigt stabil.

 • Smidig att tömma
 • Enkel montering
 • God ventilation

3. Komposthink GreenLine Urban Garden, 15 l

komposthink bäst i test greenline urban garden

Den kompost som hamnar på tredjeplats är GreenLine Urban Garden 15l. En fantastiskt praktisk kompost som möjliggör kompostering inomhus. Den smidiga storleken gör den lätt att ställa under diskbänken och låter dig kompostera matavfall hemma utan att det börjar lukta illa. Med GreenLines nätta komposthink kan du kompostera hela 15 liter matavfall i hemmet eller fritidsboendet, perfekt när du behöver näringsrik jord för dina växter inomhus.

 • Lätt att ställa under diskhon
 • Passar både i lägenhet och i stugan
 • Luktfri

4. Kompost Jabo Horizont 60x60x95 Impregnerad Gran FSC

kompost jabo horizont

Denna kompost från Jabo är tillverkad av gran och lämpar sig väl i trädgården hemma och på landet. Det är en enkel men gedigen kompost som gör det den ska. Viktigt att ha i åtanke är att den inte är isolerad. Du kan alltså inte använda den för kompostering under årets kyliga månader.

 • Klassik design
 • Perfekt för sommarstugan
 • Rymlig

5. Kompostgaller 4-sidigt, 450 l

kompostgaller bäst i test

Ett klassiskt kompostgaller kommer man väldigt långt på – dessutom till ett fördelaktigt pris. Denna variant rymmer 450 liter och är ett utmärkt alternativ för kompostering av exempelvis höstlöv och trädgårdsavfall. Gallret ger god ventilation och låter avfallet komposteras snabbt och effektivt under årets varma månader.

 • Prisvärd
 • Enkel konstruktion
 • Lättmonterad

Tänk på det här när du köper kompost

Pris

När det kommer till komposter varierar priset väldigt beroende på hur och när du avser att kompostera ditt trädgårds- och hushållsavfall. Många gånger kan det räcka utmärkt med ett vanligt komposteringsgaller som ofta inte kostar mer än ett par hundralappar. Om du däremot strävar efter möjligheten att använda din kompost året runt krävs det att du investerar i en kompost som är isolerad mot kyla. Dessa modeller kostar betydligt mer men ger en effektiv kompostering oavsett väder. Prisaspekten påverkas alltså av hur du förutsätter att använda komposten.

Kvalitet

Kvalitet och pris hänger i mångt och mycket ihop oavsett vilken produkt du än kikar på. Så är även fallet när det kommer till komposter. Inom olika prisklasser och typer av komposter skiljer sig kvaliteten. Köper du ett kompostgaller till ett lägre pris kan kvaliteten vara sämre än en till synes likadan produkt som kostar mer. Vår devis är att kvalitet bland produkterna i trädgården är a och o eftersom de ofta ska hålla från generation till generation. Det gäller även komposter.

Varumärke

Till skillnad från många andra typer av produkter du ser i en typisk trädgård består inte kompostprodukter av några större varumärkesjättar. I de större varuhusen inom hus och trädgård finns många olika varumärken med likvärdiga produkter. Det som skiljer dem åt är ofta priset. En del varumärken använder återvunna material eller extra högkvalitativa material vilket kan påverka prisbilden.

Sammanfattning: Bästa komposten

En trädgård är inte komplett utan en bra kompost som förser rabatterna med näringsrik jord. Du skapar ett eget kretslopp där gammalt trädgårds- och hushållsavfall kommer till nytta om och om igen.

Beroende på om du ska köpa en kompost för din sommarstuga, lägenhet eller i trädgården där hemma kommer du behöva ställa krav baserat på förutsättningarna. För en trädgård som tillhör ett permanent boende rekommenderar vi att du köper en varmkompost som är isolerad mot kyla. Vår varmkompost som är bäst i test är GreenLine Master som snabbt och effektivt komposterar både avfallet från trädgården såväl som matavfallet i hemmet. Om du däremot letar efter den bästa komposten för fritidsboendet eller sommarstugan är det inte lika nödvändigt att köpa en varmkompost. Anledningen är att den med största sannolikhet endast kommer att användas under sommarhalvåret och således inte behöver något skydd mot kyla. För sommarstugan rekommenderar vi både budgetvarianten kompostgaller och den mer prydliga modellen i gran.

Rulla till toppen