Lövblås & lövsug bäst i test

Inlägget innehåller annonslänkar från Gardenstore, Proffsmagasinet, Verktygsproffsen och Granngården.

1. Makita lövblås2. BOSCH Trädgårds-dammsugare3. BLACK & DECKER BEBLV300-QS
MAKITA DUB184ZBOSCH DIY Universal Garden Tidy 3000BLACK & DECKER BEBLV300-QS

En lövsug eller lövblås är det absolut bästa alternativet när du har större ytor som du vill ta bort nedfallna löv ifrån. Ett annat alternativ är att kratta ihop löven för att sedan samla dem i en kompost eller säckar som körs till återvinning, men med ett praktiskt verktyg går det lättare och snabbare.

En lövsug suger snabbt upp löven och samlar dem i en behållare som du sedan tömmer på lämplig plats, exempelvis i en kompost. Lövblåsen blåser bort löven och du kan antingen samla dem på en plats eller bara blåsa bort dem från din trädgård eller uteplats.

Välja en lövsug eller lövblås

När du ska välja en lövsug som är bäst i test eller den bästa lövblåsen för just dig finns det dock en del saker att tänka på. Det finns ett stort sortiment på marknaden och det är inte helt lätt att hitta rätt. Här i testet har vi provat flera varianter för att du ska få lite lättare att se vilken modell som passar dig och din trädgård bäst. Produkterna är också i olika prisklasser för att de också ska passa olika plånböcker.

Vi har också med kombinerade varianter som både kan suga upp och blåsa bort löv. Det kan vara en smart lösning för dig som inte vet riktigt vilket alternativ som passar bäst, eller om du upplever att du ibland kan blåsa bort en mindre mängd löv, men sedan behöver suga upp och samla större mängder.

Batteri, el eller bensin?

Lövsugar och lövblåsar finns också med olika drivning. En del har ett batteri, andra drivs av el och vissa av bensin. Om du har en större trädgård kan en bensindriven variant passa bättre, medan en eldriven kan fungera bra till en mindre uteplats eller kanske balkong om det hamnar många löv på den under hösten.

Topp 5 bästa lövblås & lövsug

1. Makita Lövblås

MAKITA DUB184Z

Det här är en batteridriven lövblås från Makita som har en förvånansvärt hög blåskraft. Blåshastigheten ligger på upp till 331 km/h och det är rejält starkt. Denna produkt är en så kallad ryggburen lövblås vilket innebär att enheten bärs bekvämt på ryggen i en stabil sele. Om du har en lite större trädgård är det här ett väldigt bra val. Priset är lite högre men det är en bra investering. Ett stort plus är att det är låg bränsleförbrukning och en bränsletank på 1,9 liter. Makitas Lövblås skall inte förväxlas med Makita lövsug som är en helt annan produkt.

2. BOSCH DIY Universal Garden Tidy 3000

BOSCH DIY Universal Garden Tidy 3000

Den näst bästa lövblåsen i vårt test är inte bara en lövblås utan den kan också suga upp löv och göra dem färdiga från komposten. Enheten körs med sin mynning ner i marken och den är försedd med två hjul för enklare arbete, samt en bärrem för avlastning.

3. Ryggburen lövblås Stihl BR 800 C-E med styre

BLACK & DECKER BEBLV300-QS

Det här är den dyraste lövblåsen i vårt lövblås test men det är en rejäl pjäs som bärs på ryggen och som verkligen passar till större trädgårdar. Blåshastigheten kan nå upp till 2.025 m³/h och maskinen drivs av bensin. Ett stort plus är att lövblåsen är mycket bränslesnål.

4. Lövblås Ryobi One+ OBL18JB 18 V, exkl batteri

ryobi batteridriven lövblås bäst i test

Ryobis lövblås kan användas med samma batterier som de andra verktygen i serien. Blåsen uppnår en hastighet av 160 km/timme och den har både variabel hastighet samt en skrapa som gör att du också kan ta bort smuts och mer fastsittande löv från marken. Denna produkt är en av få batteridrivna lövblåsar i vårt test.

5. Lövblås Stiga SBL 2600

eldriven lövblås bäst i test

Lövblåsen från Stiga är en elektrisk variant som också kan mala ner eller samla upp löven. En påse på 45 liter medföljer och den pluggas enkelt in när du vill använda uppsamlaren. Du behöver en förlängningssladd för att kunna använda produkten, vilket kan vara svårt om du har en större trädgård.

Tänk på det här när du köper lövblås eller lövsug

Om du har en trädgård eller en uteplats i närheten av större träd kan du snabbt märka att en hel del löv blåser in i trädgården på hösten. Många låter löven ligga, andra vill ha bort dem så fort som möjligt. Lite löv kan gärna ligga kvar eftersom de ger näring till gräsmattan, men lagret bör inte vara för tjockt. Då är en lövblås eller en lövsug ett bra alternativ.

Fördelar med en lövblås

En lövblås blåser bort löven från tomten och man behöver inte tänka på att de samlas. En annan fördel med lövblåsen är också att den i regel klarar av även blöta löv. En lövsug kan ha svårare att hantera dem. Många gånger är priset också lite lägre.

Vilka nackdelar har lövblåsen?

Med en lövblås blåser man bort löven så att de hamnar någon annanstans. Men det är sällan populärt att blåsa in dem på grannens tomt och risken finns alltid att löven snart blåser tillbaka. En lövblås kan också låta en hel del, och det finns risk att man skadar djur, personer eller föremål genom den starka blåsten.

För- och nackdelar med en lövsug

En lövsug suger upp löven och kan i många fall även finfördela dem så att de kan läggas i komposten direkt. Lövsugen kan dock ha lite svårt att hantera blöta löv. Man kan inte heller bortse från att uppsamlingspåsen kan bli relativt tung att bära runt på.

Med den bästa lövsugen blir du dock av med dina löv. Oavsett om du väljer att tömma påsen i en säck som sedan körs till återvinningen eller om du finfördelar löven i sugen och lägger dem i komposten slipper du tänka på att de snart kommer tillbaka eller på att du blåser in dem på grannens tomt.

Sammanfattning

En lövsug kan nästan sägas vara en slags dammsugare för trädgården. En kombinerad lövblås och lövsug som Black & Decker BCBLV36B-XJ är ett väldigt bra alternativ. Du kan blåsa bort små mängder löv samtidigt som du också har möjlighet att mala dem om du vill det. Du kan med andra ord hantera både blöta och torra löv. Dessutom kan blåsen användas i mindre utrymmen, vilket är en stor fördel om du har en trädgård med lite skrymslen och vrår.

Den lite dyrare varianten ryggburen lövblås Stihl BR 800 C-E med styre är ett alternativ för dig som har en stor trädgård med många träd, eller för dig som behöver en lövblås för yrkesmässig verksamhet. Ljudnivån är dock relativt hög. Dock är den bekväma selen som placerar blåsen på ryggen väldigt bekväm och smidig.

De här båda maskinerna är våra favoriter men även Ryobi One+ OBL18JB 18 V är en bra variant, speciellt för dig som inte har en alltför stor trädgård. Den drivs enkelt av ett batteri, den har en låg vikt och vi gillar skrapan som kan användas för att få loss skräp och annat utan att du behöver hämta andra redskap. Dessutom får du lång användningstid innan batteriet behöver laddas igen.

Rulla till toppen