Gräsmattegödsel bäst i test – Hitta bästa gödslet till gräsmattan

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns en hel del tips och råd om hur man ska sköta om sin gräsmatta. Det finns minst lika många olika typer av gräsmattegödsel att välja mellan. I vårt test har vi tagit fram och jämfört flera olika gödsel för din gräsmatta.

1.Granngården Grön Effekt+

Gräsgödsel Granngården Grön Effekt bäst i test

2. Gräsgödsel Hasselfors Mossa

grasmattegodsel hasselfors mossa

3. Gräsgödsel Stroller

grasgodsel stroller

En gräsmatta behöver gödsel av flera anledningar. Det är inte bara för att man ska få en grön gräsmatta. Gödningen behövs också för att gräsmattan ska hålla sig tät och för att mossan inte ska ta över den. Dessutom hålls annat ogräs samt andra former av växtlighet borta. Gödningen gör också att pH-balansen i marken hålls på en bra nivå och det hjälper gräset att växa.

Annons:

Vårt test hjälper dig att hitta rätt gödsel

När du ska välja ett gödsel för din gräsmatta bör du tänka på och se över vad du vill göra med gräset. Om du ska gödsla en golfbana är gödselvalet i regel betydligt viktigare än om det gäller en gräsmatta i en villaträdgård även om det kan vara roligt att ha en fin gräsmatta även där. Tänk också på att du bör se över innehållet om du har husdjur som är ute i gräsmattan. Vissa gödselvarianter innehåller starkare gifter som kan vara skadliga för hundar och katter om de får i sig medlet i för stor mängd. Tänk också på att ta hänsyn till eventuella odlingar om du väljer ett lite starkare preparat. Känsliga växter kanske inte tål gödningen, och andra kan få för stor mängd av den. Samma sak gäller för gräset om din gräsmatta sluttar eller har små gropar i sig.

Genom att läsa vårt test kan du få reda på mer om de olika gödseltyperna och det blir också lite lättare att faktiskt hitta ett gödsel som passar just din gräsmatta riktigt bra. Dessutom tar vi upp preparat i olika prisklasser vilket också är en fördel för din plånbok.

Tips: Läs gärna vår artikel om handgräsklippare bäst i test.

Topp 5 bästa gräsmattegödsel

1. Gräsgödsel Granngården Grön Effekt+

Gräsgödsel Granngården Grön Effekt bäst i test

Finns att köpa hos:

Det här är ett långtidsverkande gräsgödsel som innehåller fyra olika varianter av kväve som alla mineraliserar vid olika tidpunkt. Det gör att gräset gödslas med lagom mängd under en lång tid. Gödslet innehåller också olika mikronäringsämnen som gräset mår bra av. Gödningen börjar verka direkt när den har lagts ut och en säck på 15 kilo räcker till närmare 600 m2. I första hand är gödslet tänkt att användas till parker, golfbanor och sporter men givetvis passar det lika bra till villaträdgården. En stor fördel är att du inte behöver gödsla lika ofta med den här produkten som med andra varianter.

2. Gräsgödsel Hasselfors Mossa

grasmattegodsel hasselfors mossa

Finns att köpa hos:

Hasselfors Gräsmattegödsel Mossa är ett utmärkt val för dig som vill skapa och underhålla en frodig, grön gräsmatta. Det är lätt att använda, säkert för barn och husdjur, berikat med mineraler från alger från havet och innehåller en extra tillsats av järnsulfat som hjälper till att motverka mosstillväxt. Med regelbunden gödsling under vår- eller försommarmånaderna kan du uppnå vackra resultat på nolltid.

3. Gräsgödsel Stroller

grasgodsel stroller

Finns att köpa hos:

Stroller Gräsgödsel ger gräsmattor exakt vad de behöver för att vara täta, starka och frodiga. Den innehåller en balanserad blandning av järn och magnesium som båda har viktiga egenskaper för att skapa det perfekta resultatet.

4. Gräsgödsel Stroller Robot

grasgodsel stroller robot

Finns att köpa hos:

Stroller Robot Gräsgödsel är en innovativ produkt som ger gräsmattan en tätare och mer kontrollerad tillväxt. Med Natural Root Booster i sin sammansättning så stärker den gräsroten och gör det enklare för gräset att växa och frodas. Detta gör att gräsmattan ser grönare och mer välskött ut. Sammantaget är Stroller Robot Gräsgödsel en bra produkt för den som vill ha en grön och välskött gräsmatta.

5. Gräsgödsel GrönareGräs

gräsgödsel-grönare-gräs

Finns att köpa hos:

Det här gräsgödslet innehåller flera näringsämnen som gör att gräsmattan klarar vintern på ett bättre sätt. Det gör också gräset tåligare och gödningen hjälper också till med att tränga bort mossa. Det här är ett perfekt höstgödsel men det får gärna läggas på innan det blir allt för kallt ute. Du kan använda produkten på olika sätt. Till exempel med tryckspruta, vattenkanna eller i fast form. Genom att använda GrönareGräs på våren, ger man gräset en ordentlig kickstart och det blir starkt, tåligt och härligt grönt.

Tänk på det här när du köper gräsmattegödsel

Det finns flera olika typer av gödsel för gräsmattan och du gör klokt i att finna en variant som passar just dig. Genom att tänka på att välja rätt variant ger du din gräsmatta de bästa förutsättningarna att växa på bästa sätt.

Gräsmattegödsel

Ett gräsmattegödsel innehåller mineraler och andra näringsämnen som gräsmattan behöver för att växa. Det finns olika varianter att välja mellan. Vissa är flytande, andra i form av pellets eller pulver. Det finns också korttidsverkande samt långtidsverkande gödsel. De går bra att köpa online men det finns också gödsel att välja mellan i de fysiska butikerna. Det kan vara ett bra alternativ om du är lite osäker på vad du ska välja. Gemensamt för alla gräsmattegödsel är dock att de innehåller en hel del kväve. Det är just en sådan sak som gräset behöver för att må bra.

Kombipreparat för gräsmattan

Kombipreparat är en produkt som innehåller både näring för gräsmattan samt medel som bekämpar ogräs av olika slag. Men när det gäller de här varianterna av gödsel har de bäst effekt på varm gräsmatta. De bör därför användas när det är lite varmare ute, gärna efter midsommar. Kom också ihåg att de här preparaten kan vara lite starkare så läs instruktioner och doseringanvisningar väldigt noga.

Medel mot mossa

Ett gräsgödsel med bekämpningsmedel tar i regel inte bort mossa utan då behövs ett preparat med tillsatser som är effektiva mot mossa. Det är dock viktigt att man kommer ihåg att ta bort den döda mossan med en kratta när preparatet har verkat. Ha dock i åtanke att medlet kan vara giftigt även efter att det har verkat och det kan vara olämpligt att lägga mossan i komposten. Även med de här preparaten är det alltså viktigt att man är noga med att följa alla föreskrifter.

Sammanfattning: Att välja rätt gräsgödsel

Du behöver ett riktigt bra gräsgödsel för att din gräsmatta ska bli tät, grön och fin. Gödseln är ofta berikade med olika saker och det kan handla om medel mot mossa eller mot annat ogräs. Det finns också gräsgödsel med extra kväve eller fosfor tillsatt. Några gödselvarianter kan också verka under väldigt lång tid och det medför att gödslet bara behöver ges en eller två gånger per år. Alla varianter av gräsgödsel har dock en sak gemensamt och det är att de alla innehåller ämnen som ger gräset en bättre chans att växa sig starkt.

Vi har i vårt test tagit upp flera olika varianter av gödsel för att du ska kunna finna en sort som passar just din gräsmatta. Vi tar upp både dyrare och billigare varianter för att du även ska hitta ett gödsel som passar din plånbok oavsett om du har en stor gräsmatta eller en lite mindre sådan som behöver lite extra näring. Vi tar också upp ett gödsel som är speciellt anpassat för gräsmattor som klipps med robotgräsklippare. Det är ett finare gödsel som inte skapar något slitage på gräsklipparen eller grästrimmern och dessutom tas det upp väldigt snabbt i gräsmattan men det är lite dyrare.

Rulla till toppen