Grästrimmer bäst i test

Inlägget innehåller annonslänkar från Gardenstore och Granngården.

1. Stihl FS 131 2. Stihl FS 38 3. Black & Decker BCSTE636L1-QW
bäst i test grästrimmer stihl fs-131 grästrimmer bäst i test stihl fs38 bäst i test black Decker BCSTE636L1-QW

Börjar det bli dags att ansa trädgården på vildvuxet gräs? Med en grästrimmer kommer du åt alla de skrymslen som en vanlig gräsklippare inte når. Här har vi listat fem grästrimmers i olika prisklasser och av olika varumärken så att du snabbt och enkelt kan ta beslutet om vilken grästrimmer som passar just dina behov allra bäst.

En grästrimmer passar även för den lilla uteplatsen där en klassisk gräsklippare snarare kan kännas onödig och klumpig. Uppdatera din arsenal av trädgårdsredskap med en ny och fräsch grästrimmer så behöver du aldrig oroa dig för spretiga grästuvor längs husfasaden eller envisa maskrosor och annat ogräs som sticker upp mellan stenarna i grusgången. Komplettera gärna grästrimmern med ett testvinnande gräsmattegödsel för att våra trädgården lite extra Se även vårt test av ogräsmedel här för fler sätt att bli av med ogräs.

Topp 5 bästa grästrimmers

1. Grästrimmer Stihl FS 131

bäst i test grästrimmer stihl fs-131

 

Vår testvinnare är den effektstarka och smidiga Stihl FS 131. Med den här grästrimmern blir du kvitt envisa grästuvor så väl som sly. Kraften i denna maskin kommer från en lättstartad 4-mix bensinmotor med stor tank som möjliggör pass även i den stora trädgården. Det finns flera aspekter vi tagit i åtanke när vi utsåg denna grästrimmer till bäst i test. Dels har vi sett över prestanda, men även andra viktiga faktorer som pris, ergonomi och effektivitet.

 • Stark även på låga varv
 • Lättstartad
 • Bränslesnål
 • Smidig

Stihl FS 131 är enligt oss på Stugexperten den just nu bästa grästrimmern på marknaden. Du får en smidig, stark och pålitlig grästrimmer som kommer vara en trogen tjänare i din trädgård under en lång tid framöver.

2. Grästrimmer Stihl FS 38

grästrimmer bäst i test stihl fs38

På andraplats har vi utsett den nätta men ändå så kraftfulla Stihl FS 38. Med en låg bränsleförbrukning och det smidiga engreppsreglaget blir arbetet lätt och behagligt. Till skillnad mot storebror Stihl FS 131 har denna modell en 2-MIX motor som du sätter igång med ett elektroniskt tändsystem.

 • Perfekt för den medelstora trädgården
 • Kommer åt de ställen som gräsklipparen missar
 • Bränslesnål

Stihl FS 38 är utan tvekan en av de tryggaste valen av budgetgrästrimmers du kan hitta. Det är en stabil maskin som gör det den ska. Du arbetar utan problem igenom slå och snår i trädgården, men det större gräsytorna får du lämna åt gräsklipparen.

3. Grästrimmer Black & Decker BCSTE636L1-QW

bäst i test black decker glc3630l20

På tredjeplats hamnar den batteridrivna grästrimmern Black & Decker BCSTE636L1-QW som tidigare faktiskt varit utsedd till testvinnare. Med denna elektriska kraftmaskin får du en imponerande klippbredd om 33cm vilket bäddar för snabb och effektiv gräsklippning. Står du inte ut med det oväsen som bensindrivna grästrimmers tenderar att föra med sig är det ingen tvekan om saken att den här grästrimmern från Black & Decker kommer göra dig nöjd.

 • Tystgående
 • Justerbart och ergonomiskt handtag
 • Enkel utmatning av trimmertråd

4. Grästrimmer Ryobi One+ RLT183250F, 18 V

bäst i test grästrimmer ryobi one

Ryobi One+ RLT183250F är en batteridriven grästrimmer som har flertalet smarta funktioner som bidrar till ett effektivt arbete i trädgården. Vi på Stugexperten är särskilt imponerade av trimmerhuvudet som kan vridas 90 grader och då möjliggör klippning i trånga skrymslen som en grövre grästrimmer bara kan drömma om.

 • Ergonomiskt handtag
 • Kompatibel med alla Ryobi elverktyg i 18 V-serien
 • Flexibelt trimmerhuvud

5. Grästrimmer Ryobi El RLT5127, 500 W

grästrimmer bäst i test ryobi el

På femteplats hamnar den eldrivna grästrimmern Ryobi EI RLT5127 som med sin kraftfulla 500 W motor snabbt avverkar stora klippytor. Vår testpanel är i vanliga fall inte några större supporters av trädgårdsverktyg med sladd eftersom de tenderar att vara otympliga, men med denna modell från Ryobi fick de tänka om. Denna eldrivna grästrimmer konkurrerar starkt med de bensin- och batteridrivna grästrimmarna, särskilt eftersom den är nära hälften så dyr.

 • Billigt pris och billig i drift
 • Automatisk trådmatning
 • 27cm klippbredd

Tänk på det här när du köper grästrimmer

Pris

Som för det mesta speglar ofta priset kvaliteten av produkten. Är du ute efter en grästrimmer som ska hålla under en längre tid är det värt att lägga en extra peng på en lite dyrare modell. De där extra kronorna ger ofta utdelning i form av kraftfullare motorer, effektivare batterier eller produkter som är mer behagliga att arbeta med.

Kvalitet

När det kommer till kvaliteten av grästrimmers är det främst effekt, material och livslängd som mäts. En grästrimmer av lägre kvalitet kan vara perfekt för den lilla trädgården men om du planerar att använda din grästrimmer år ut och år in är det utan tvekan en kvalitetstrimmer du ska investera i.

Varumärke

Några av de vanligaste märkena på marknaden är Stihl, Black & Decker, Ryobi och Stiga.

Vanliga frågor om grästrimmers

Hur byter man tråd på grästrimmer?

Beroende på vad du har för modell på din grästrimmer sker bytet av tråd olika. För en del modeller matas tråden ut automatiskt från en spole medan andra kräver att du byter tråden för hand.

Vilken bensin har man till grästrimmer?

De vanligaste bensintyperna är antingen 2- eller 4-taktsbensin. Det är alltså inte vanlig 95-oktan bensin från pumpen från din lokala mack som gäller. 2-taksbensin och 4-taktsbensin säljs ofta på dunk.

Hur använder man en grästrimmer?

I regel används grästrimmers till att komma åt de ställen i trädgården som den vanliga gräsklipparen inte kommer åt. Använd en svepande rörelse och jobba dig framåt längs husväggen eller runt rabattkanten.

El-, batteri- eller bensindriven grästrimmer?

Var och en har sina egna för- och nackdelar. En eldriven trimmer ger dig en oändlig strömkälla som varken kräver laddning eller tankning. Däremot har du inte samma mobilitet som en batteri- eller bensindriven grästrimmer eftersom den eldrivna kräver en strömsladd.
Om du har en stor trädgård och behöver en kraftfull maskin så är det definitivt en bensindriven grästrimmer du ska köpa. Nackdelen är att de ofta är tyngre och mer högljudda än de modeller som drivs av el eller batteri. För dig som har en medelstor eller liten trädgård lämpar sig en batteridriven grästrimmer bäst eftersom de ofta är smidiga, kraftfulla och enkla att arbeta med.

Sammanfattning

Den grästrimmer vi anser vara bäst i test är Stihl FS 131. Det är en pålitlig maskin som klarar de tuffaste jobben samtidigt som den är enkel att arbeta med. Om du är ute efter en mer vardaglig modell är det Stihl FS 38 som gäller.

Läs gärna våra mer djupgående test av eldrivna grästrimmers, batteridrivna grästrimmers och bensindrivna grästrimmers.

Rulla till toppen