Så öppnar du fritidshuset efter vintern

öppna sommarstugan för säsongen

Nu är äntligen dags att öppna upp fritidshuset igen efter vintern. Men innan du kan njuta av en kopp kaffe i trädgården behöver du se till att stugan är i gott skick och allt runtomkring fungerar som det ska. I denna guide visar vi dig vad du bör tänka på när du öppnar upp ditt fritidshus efter vintern och gör det redo för sommarsäsongen.

Förberedelser inför öppningen

Innan du faktiskt öppnar upp ditt fritidshus kan det vara klokt att förbereda sig för att underlätta processen. Här är ett par saker att tänka på:

1. Inventera verktyg och utrustning

Innan du öppnar upp ditt fritidshus för säsongen behöver du ha rätt verktyg och utrustning till hands. Detta inkluderar allt från skruvmejslar och hammare till rengöringsmedel och skyddshandskar. När du väl är på plats vid sommarstugan vill du inte behöva vända om för att du glömt något.

2. Planera in ett datum för öppning

Välj en dag att öppna upp ditt fritidshus när du har tillräckligt med tid att göra allt som behövs. Ge dig själv gott om tid, saker tar alltid längre än vad man tror. Att välja en dag då det är bra väder kan också underlätta arbetet. Många öppnar upp sin sommarstuga under påskledigheten för att få nån dag extra att fixa.

Öppna upp fritidshuset

Nu när du har förberett dig och tagit en titt runt huset är det dags att öppna upp fritidshuset. Här är några steg att följa:

1. Ta en titt runt huset

Innan du öppnar upp fritidshuset är det en bra idé att ta en titt runt huset för att se om något har hänt under vintern. Kontrollera taket, väggarna, dörrarna och fönstren för eventuella skador eller tecken på inbrott. 

2. Kontrollera vattenledningar och avlopp

Kontrollera avloppet och vattenledningarna för att se om allt fungerar som det ska. Det är viktigt att inspektera kranar, avlopp, toaletter för eventuella läckor eller skador. Det är inte ovanligt att vattenledningar fryser om det varit en kall vinter. Om du upptäcker något som inte stämmer, kontakta en VVS-firma för att åtgärda problemet. Var beredd på att det kan låta i rören när man sätter på vattnet för säsongen. Detta beror på luft som samlats under tiden vattnet varit avstängt.

3. Kontrollera elen

Det är viktigt att du är säker på att elen i huset fungerar som det ska. Kontrollera alla brytare och säkringar och se till att allt är korrekt inställt. Ta en extra titt på kablar och sladdar för att se om de är hela. Har du haft otur har du fått besök av möss eller råttor som kan ha gnagt på dem. Läs gärna vårt test av musskrämmor om du har gnagare i huset.

4. Städa sommarstugan

Nu är det dags att ge fritidshuset en ordentlig rengöring efter vintern. Börja med att dammsuga och torka av alla ytor, inklusive möbler och golv. Ta även bort spindelnät och damm från tak och väggar. Glöm inte att rengöra köket och badrummet noggrant. Se även till att rensa stuprännor på löv, mossa och barr.

5. Titta efter mögel

Kontrollera möbler, väggar och vrår efter tecken på mögeltillväxt. Om det bara finns små svarta fläckar på fasaden behöver du vanligtvis inte oroa dig så mycket eftersom de oftast är ytliga och kan avlägsnas genom att borstas bort eller tvättas bort med hjälp av fasadtvätt.

6. Byt batteri i brandvarnaren

Se till att byta ut batterierna i dina brandvarnare och kontrollera att de fungerar som de ska. En fungerande brandvarnare är en billig säkerhet och ett måste i både hem och sommarstuga.

7. Lufta ut fritidshuset

Efter en lång vinter kan fritidshuset behöva luftas ut ordentligt. Öppna dörrar och fönster och låt frisk luft strömma in. Detta kan också hjälpa till att minska risken för mögeltillväxt. Rensa även bort löv och jord som samlats vid husgrunden för att ge träfasaden möjlighet till luft.

7. Slå på värme- och luftkonditioneringssystemet

Det är viktigt att du värmer upp ditt fritidshus långsamt efter vintern. Att höja temperaturen för snabbt kan orsaka problem med fuktighet och kondens.. Starta din uppvärmning med en lägre temperatur och öka successivt över tid. Detta kan också hjälpa till att minska risken för mögeltillväxt och andra fuktskador. Se till att du också öppnar fönster och dörrar regelbundet för att friska upp luften och undvika fuktproblem.

8. Rengör skorstenen

Att rengöra skorsten är en viktig punkt som bör göras vid öppningen av fritidshuset efter vintern. Skorstenen kan vara täckt med sot och annat smuts som har samlats under den kalla årstiden, vilket kan leda till farliga situationer om det inte tas om hand. Det finns också en risk att fåglar byggt bo i skorstenen. Kontakta en professionell sotare för att utföra arbetet om du inte har erfarenhet eller rätt utrustning.

Sammanfattning

Att öppna upp fritidshuset efter vintern kräver lite planering och arbete, men det är väl värt det för att kunna njuta av sommaren i en ren och säker miljö. Genom att följa dessa steg och tips för underhåll kan du se till att ditt fritidshus förblir i toppskick under hela sommarsäsongen.

Frågor och svar om att öppna sommarstugan för säsongen

Rulla till toppen