Träolja bäst i test

Inlägget innehåller annonslänkar från Beijer Bygg.

1. Cuprinol 5L 2. Cuprinol Träolja 1L 3. Nordsjö Terrassolja
burk med 5 liter cuprinol träolja Cuprinol träolja bäst i test en liter nordsjö terrassolja

Med en bra träolja förlänger du livslängden på husets trädetaljer och dina trämöbler. Vi på Stugexperten har gått igenom de bästa och populäraste träoljorna på marknaden just nu. Läs vårt test och hitta den produkt som lämpar sig bäst för just dina behov.
När du bygger något i trä är det viktigt att använda träolja för att slippa sprickbildning i materialet. Utöver det detta ger oljan även ett skydd mot väta och således skydd mot mögel. Att investera i en bra träolja är med andra ord ett klokt beslut som kommer att skydda träet en lång tid framöver. I denna artikel testar vi fem olika produkter inom segmentet träolja och våra förhoppningar är att du efter att ha läst igenom guiden får den information du behöver för att göra rätt val som passar just din altan.

Välj rätt träolja för din altan

Om du ska olja in din altan är det viktigt att välja en olja som är av bra kvalitet och som ger ett bra skydd mot fukt, smuts och samtidigt bibehåller virkets textur och fina yta. Att använda träolja på sin altan är nödvändigt eftersom vårt varierande klimat här i Sverige gör att virket utsätts för både minusgrader och stekande hetta.

De allra flesta träoljor är baserat på linolja vilket är en tunn och lättabsorberad typ av olja. Den tränger lätt in i träet och ger ett ordentligt skydd för av din altan. När du ska köpa träolja är det viktigt att du tittar på vad den innehåller. Du bör se över att oljan inte innehåller stora mängder lösningsmedel eller har för låg eller hög torrhalt. Torrhalten bör inte överskrida 30 procent för att snabbt och lätt kunna tränga in i trä. Lösningsmedlet är även det till för att lättare kunna tränga in i virket. Med hjälp av vårt test hoppas vi att du ska kunna hitta en träolja som lämpar sig riktigt bra för just de förhållanden du ämnar att använda den i. Med en bra träolja kommer du få ett fint resultat och ett bra skydd mot vatten och mögel för din trall, altan och utemöbler.

Topp 5 bästa träoljor

1. Cuprinol 5L

 

burk med 5 liter cuprinol träolja

Den produkt vi valt att utse till den bästa trallolja/träoljan är Cuprinol 5 liter. Det är en vattenbaserad träolja som ser till att virket behåller sitt naturliga utseende samtidigt som den förhindrar sprickbildning. Självklart skyddar oljan även mot att vatten tränger in i träet.

När du ska applicera Cuprinol V är det precis som med alla träoljor viktigt att rengöra och torka bort damm från materialet. Ytan ska självklart även vara helt torr. Bli inte avskräckt av färgen på oljan när du applicerar den, efter några minuter kommer den att bli färglös. Om du lagt på för mycket och överflödig olja kan du lätt torka bort det med en vanlig trasa.

Om du letar efter en vattenbaserad olja som ger ett riktigt bra resultat är det Cuprinol 5L som är bäst enligt oss på Stugexperten.

2. Cuprinol Träolja 1L

Cuprinol träolja bäst i test

Vi har utsett Cuprinol Träolja till en av våra bästa tralloljor i vårt stora test. Träoljan lämpar sig bra för tryckimpregnerat trä utomhus och är helt färglös. Denna produkt är enligt oss den bästa oljan för just det impregnerade träet och ger ett riktigt bra skydd mot fukt, sprickor och mögel.

3. Nordsjö Allround Terrassolja

nordsjö allround terrassolja bäst i test

Vanliga frågor om träolja och trallolja

När ska man olja in trallen första gången?

Det råder olika meningar om när man ska olja in trallen. En del menar att träet ska vila minst ett år innan man oljar in det medan andra väljer att göra det i samband med att trallen läggs. Anledningen till att många väljer att vänta ett år med att olja in trallen är för att träet ska få torka upp från tryckimpregneringen.

Vi rekommenderar att du hör med din lokala färghandel eller där du köpte virket för att få det bästa och mest professionella utlåtandet utifrån just dina förutsättningar.

Vilken träolja är bäst?

Den träolja vi utsett till bäst i test är Cupirnol V träolja. Denna produkt finns att köpa i de flesta välsorterade byggvaruhus, men även online på exempelvis Byggmax och Beijer Bygg. Denna träolja är även bäst i test för altan eftersom den ger träet ett av de bästa skydden mot fukt.

Vilken olja till altan?

När du oljar in din altan ska du använda dig av träolja. Det finns även produkter som marknadsförs som trallolja. Dessa är i mångt och mycket exakt samma typ av produkt som träolja, men är i vissa fall bättre anpassade för just altaner och trallar. Träolja funkar med andra ord minst lika bra.

Kom ihåg att välja en träolja med en torrhalt som inte överskrider trettio procent för att få bästa möjliga resultat. Oljan ska inte heller innehålla en alltför stor del lösningsmedel.

Vad innehåller träolja?

De vanligaste ingredienserna du hittar i träolja är antingen lösningsmedel, lacknafta eller vatten. Det är även vanligt att tillverkarna har i så kallade fungicider vilket är medel som hämmar tillväxten av mögel och alger. Beroende på vad träoljan har för kvalitet på de komponenter som den innehåller påverkas priset. Högkvalitativa ingredienser ger ofta ett ordentligt och bättre skydd än en billig träolja. Med det sagt finns det såklart även bra billig träolja på marknaden.

Om du vill ha en ren och enkel träolja så kan kallpressad linolja vara rätt val för dig. Denna träoljan kan även användas som bindemedel i oljefärger och fönsterkitt, men framförallt är det impregnenteringsbehandling av träet som oljan lämpar sig bäst för. Rå kallpressad linolja kan vara något dyrare än den vanliga tralloljan du hittar i din färgbutik.

Går det att olja trall med linolja?

Ja! Viktigt att tänka på är att kallpressad linolja kan ha väldigt lång torktid. I rumstemperatur räknar man med omkring 24 timmar innan ytan blivit helt torr. Med detta i åtanke är det viktigt att ha en god planering för att få ett bra resultat och undvika komplikationer till följd av regn eller stark sol.

Sammanfattning

I vår test av trä- och tralloljor har vi utsett fem riktigt bra produkter. Både Guld- och silvermedaljen ger vi till Cupirnol som enligt oss är den bästa producenten av träolja. På tredjeplats korar vi Bona trädäcksolja som ger ett långvarigt skydd av altanen men till ett lite högre pris. En riktig premiumolja helt enkelt. Fjärdeplatsen innehas av hederlig kallpressad linolja, och sist men långt ifrån dålig hamnar Nordsjö Allround Terrassolja.

Samtliga produkter vi testat passar utmärkt för olika typer av utemöbler, altaner och andra träytor som du vill skydda mot vatten och mögel. Oljan appliceras på ytan i trä och ger ett fint resultat.

Kom ihåg att hålla koll på väder och vind innan du behandlar din terrass med träolja. Du vill undvika både regn och stekande sol eftersom det påverkar hur väl träoljan tränger in i plankorna. Det många gör fel är att stressa på träoljan och sedan bli överraskade av att vädret slår om. Då är hela arbetet förgäves och du får börja om när trallen eller altanen torkat upp ordentligt igen.

Läs gärna igenom våra andra populära bäst i test artiklar där vi betygsätter produkter för livet i hus, stuga och fritidsboende.

Scroll to Top